Murer ordbog – Forstå 99% af alle murer termer

Her i vores murer ordbog findes der en ABC over nogle af de mest væsentlige ting inden for murerfaget. Her kan du kortfattet lære lidt mere om alle de forskellige former for arbejde, som vi foretager hos Facaderenovering Danmark samt de mest gængse terminologier inden for murerfaget.

Alle/A/B/E/F/G/H/K/M/N/O/P/S/T/U/V/

Afskalning af mursten Det forekommer, at dine mursten med tiden vil begynde at afskalle. Dette kan skyldes flere forskellige årsager, og som regel er dette ikke nogen seriøs skade på murværket, men det anbefales at få skiftet sten, der har afskalninger. Hvis man ikke udskifter de afskallede mursten, kan afskalningen nemlig gå dybere og sprede sig, hvilket på sigt kan forårsage ekstra unødvendig skade og komme til at koste dig mange penge at lave.

Afskalning af fuger Det er ganske normalt, at dine fuger også med tiden kan begynde at afskalle. Dette gælder specielt i det hårde danske klima, hvor frostvejr kan fremskynde afskalningen af fugerne. Afskalning af fuger kan dog skyldes en masse forskellige ting. Vigtigt er dog at få udbedret skaderne, så snart du opdager, at der forekommer afskalning af dine fuger. Du kan læse mere om udbedring af skaderne under ”Omfugning”.

Algebehandling En algebehandling af din bolig kan foregå på flere måder. Hensigten er at fjerne mos og alger fra murværket og taget på din bolig, da disse kan være yderst skadelige for din bolig. Alger danner nemlig rødder i murværk og tagsten, og disse rødder suger vand til sig og kan skabe fugt og vand i både murværket og på tagstenene. Desuden vil vandet i algernes rødder kunne forårsage frostsprængninger, når det er minusgrader. Alger og mos på din facade ser heller ikke specielt godt ud, så udover de praktiske årsager, kan det være en god idé at få foretaget en algebehandling for at få din bolig til at se ny og sund ud igen.

En algebehandling er en rigtig god investering, da det er billigt at foretage behandlingen, og på længere sigt vil det være lukrativt, da du forebygger ekstra skader. Et andet stort plus ved en algebehandling er, at din bolig igen kommer til at se ny og fin ud, og murværket bliver desuden sundere. Et murværk uden vand og fugt i er desuden med til at skabe et bedre indeklima. Hvis du har besluttet dig for at få foretaget en algebehandling af din bolig, er det en god idé at kigge efter produkter fra Surfa, da disse er de bedste på markedet og har en langsigtet virkning.

Armeringsjern Armeringsjern er strenge af stål, der kan indlægges i betonkonstruktioner og murværk for at give konstruktionen ekstra styrke. Disse benytter vi også når vi reparere sætningsskader.

Badeværelser Mureropgaver kan også indebære arbejde med badeværelser. Hvis du vil have hjælp til et helt nyt og lækkert drømmebadeværelse eller blot vil have hjælp med renoveringsopgaver på dit nuværende badeværelse, så kender vi dygtige murer der stort set ikke laver andet end badeværelser. Det kan for eksempel være, at du vil have lagt nye klinker for at puste nyt liv i dit badeværelse, eller at du ønsker at opføre et ekstra badeværelse. Kontakt os, så hjælper vi dig gerne. 

Balkon De fleste balkoner er i dag båret af enten kragsten, piller, søjler eller armeret beton. Derfor kan et professionelt murerfirma også hjælpe dig, hvis du har ønsker om at få en ny balkon, eller hvis du blot vil renovere din nuværende balkon. Der findes et hav af forskellige muligheder for konstruktionen af en balkon, så det kan være en god idé at kontakte os for mere information eller gode råd.

Bebyggelsesprocent Bebyggelsesprocenten er boligens procentdele andel af hele grunden. Der findes forskellige regler omkring, hvor stor din bebyggelsesprocent må være, afhængig af hvor og hvordan du bor. Så hvis du har planer om en tilbygning, bør du altid undersøge reglerne om bebyggelsesprocenten for din bolig. Det kan du bl.a læse mere om på bolius.dk 

Berapning Berapning er en overfladebehandling af dit murværk. Denne form for behandling har til formål at lave en så jævn og tynd overflade med mørtel/puds som muligt. En behandling med berapning kan se rigtig godt ud og give murværket en smuk overflade, men da den er ekstra tynd, er den ikke specielt solid og stærk. Man bør derfor kun benytte sig af denne type af overfladebehandlinger indendørs, hvor det hårde danske klima ikke kan ødelægge den fine overflade.

Blandingsmur En blandingsmur er et murværk, hvor forskellige materialer er anvendt som for eksempel både tegl og granit.

Brandskader Ved opståede brandskader dækker din forsikring som regel, så her kan du med fordel vælge at få professionel hjælp til at udbedre de skader, som branden skulle have forårsaget.
Det er vidt forskelligt, hvor meget skade en brand har forårsaget, men ofte indebærer arbejdet efter en brand at renovere og udbedre gulve og vægge, så de kan blive genopbyggede og malede. Med andre ord sørger den hjælp din forsikring dækker for, at din bolig efter en brand igen kan se ny og fin ud, uden at der findes nogle spor fra, at der overhovedet har været en brand.

Brudstensmur En brudstensmur er en type murværk, der består af kløvede og utilhuggede granitsten.

Byggetilladelse Uanset hvilken form for byggearbejde der skal foretages, skal der altid hentes en byggetilladelse fra kommunen, før du kan gå i gang. Man får byggetilladelsen ved at indsende en ansøgning med en tydelig beskrivelse af, hvilken form for arbejde man ønsker udført. Hvis du vælger at hyre professionel hjælp til at foretage dit byggearbejde, vil dine fagfolk som regel stå for indhentning af byggetilladelse. Efter at byggearbejdet er udført, skal der også altid færdigmeldes til kommunen.

Efterisolering Efterisolering går ud på at forstærke isoleringsværdien i huset. Dette kan gøres ved at tjekke om der er hulmur og om den evt. er fyldt med isolering. Det kan også gøres med en facadeisolering. Andre områder der er værd at kigge på er isolering af tag, loft etage adskillelse, rør og evt. nye vinduer. Er dine fuger meget utætte kan en omfugning og være en god investering. Læs mere under “omfunging”. 

Facadeimprægnering En facadeimprægnering er en forholdsvis billig måde at behandle facaden på din bolig på. En facadeimprægnering betyder, at du imprægnerer murværket og andre områder på din facade med et vandafvisende materiale, som holder din facade fuldstændig tør. En facadeimprægnering er en af de bedste metoder at forebygge skader på din facade, da skader i facaden ofte opstår på grund af fugt eller vand i murværket.

Facadeimprægnering er en god investering på flere punkter. Eftersom det er en effektiv forebyggelse mod andre skader, vil dette på sigt kunne spare dig for mange penge. Men en facadeimprægnering kan også spare dig for mange penge på varmeregningen. Et tørt murværk isolerer nemlig meget bedre end et vådt. Ved at holde murværket frit for fugt og vand skaber du også et bedre indeklima i boligen. Facadeimprægnering hjælper desuden med at holde din boligs facade smuk, da hverken vand eller fugt kan gøre skade på murværket og aldre det.

Du kan facadeimprægnere en masse forskellige områder på ydersiden af din facade, og du kan vælge en masse forskellige typer af produkter til behandlingen. Som udgangspunkt anbefaler vi dog, at du altid anvender Surfaprodukter til facadeimprægnering, da disse er de bedste på markedet. Hvis du ikke har nogen erfaring med facadeimprægnering, kan det også være en god idé at søge professionel hjælp.

Facadeisolering Facadeisolering er en af de mest populære facadebehandlingsmetoder. Med de stødt stigende energipriser og en højere miljøbevidsthed blandt den danske befolkning, er dette blevet et fokuspunkt for mange. Dette er forståeligt nok, da en facadeisolering er en rigtig god investering, der ikke bare får din bolig til at se bedre ud udefra, men som også sparer dig for massevis af kroner på varmeregningen. Desuden vil en efterisolering af din facade få dit hus til at stige betydeligt i værdi. Facadeisolering giver også et bedre indeklima og et mindre behov for fremtidig vedligeholdelse, da en efterisoleret facade forebygger frostskader og fremtidige renoveringer.

En facadeisolering er også særligt et godt valg, hvis du er ude på at sælge din bolig. Ved at foretage en facadeisolering vil din bolig nemlig stige i værdi, så du kan få mest muligt for den, når du skal sælge den. Ved salg af bolig bliver boligen også altid energimærket. Hvis du har en nylig isoleret facade, vil din bolig altså sandsynligvis blive bedre mærket og blive væsentlig mere attraktiv for de potentielle købere.

Facaderenovering En facaderenovering kan indebære mange forskellige ting. Her i murer ordbogen kan du læse meget mere om forskellige facadebehandlingsmetoder, men det kan også være, at du blot er interesseret i at få foretaget en generel facaderenovering.

En generel facaderenovering betyder, at du får udbedret væsentlige småskader og puster nyt liv i din facade. Dette kan få din facade til at få nyt liv og se bedre ud, og det vil desuden tillægge ekstra værdi til dit hus. Ved at foretage en generel facaderenovering fjerner du også nævnte skader fra tilstandsrapporten og gør din bolig mere attraktiv.

Facaderens En facaderensning er som navnet siger en rensning af facaden på dit hus. Ved at få en facaderensning kommer din bolig til at se nydelig og fin ud igen, uanset hvor meget skidt, der skulle have på facaden af din bolig. Der findes en række forskellige metoder at foretage facaderens på. Hvis du ikke ved, hvilken metode der er den rette for din bolig og din økonomi, kan det være en god idé at søge professionel hjælp.

En facaderensning er en god investering, da en effektiv facaderensning vil fjerne alt skidt, mos og alger, der skulle kunne have groet sig fast på murværket i din bolig. Ved at fjerne disse ting fra murværket forstærkes det, og du forebygger yderligere skade, som alger kan forårsage i murværket. Desuden vil en facaderensning få din bolig til at lyse op og fremstå som ny. For at få det bedste resultat ved en facaderensning er det bedst at anvende kvalitetsprodukter, da disse er yderst effektive og har en langsigtet virkning.

Filtsning Filtsning er en overfladebehandling af dit murværk. Det minder lidt om vandskuring og har også til formål at jævne overfladen på dit murværk. Forskellen mellem filtsning og vandskuring er, at man ved filtsning anvender roterender bevægelser med et filtsebræt til at påføre mørtlen på overfladen i stedet for at anvende en våd mursten.

Fliser Brug af fliser kan give både et smukt og holdbart gulv. Der findes en masse forskellige typer af fliser i en masse forskellige materialer, og hvis du ikke er sikker på, hvilken type der er den rette til dine ønsker, kan du altid søge professionel hjælp. Fliser er specielt godt egnet til gange, opholdsrum og lignende, da de er aldeles slidstærke og ikke kræver så meget vedligeholdelse. Du kan dog også anvende fliser til din udendørs terrasse, til din stue, dit køkken eller dit badeværelse.

Forbandt Forbandt er måden hvorpå murstenene er lagt i dit murværk. Der findes flere forskellige måder at lægge murstenene på, hvor de forskellige mursten lægges med forskellige overlapninger, som skal gøre murværket stærkere og mere solidt. Du kan for eksempel vælge at få lagt murstenene som krydsforbandt, korsforbandt, blokforbandt, svalehaleforbandt eller lignende.

Formsten Som navnet antyder, er dette mursten af en speciel form, hvor størrelse og design kan adskille sig fra den sædvanlige form for mursten. Læs mere om dem her på petersen-tegl.

Forsikringsskader En forsikringsskade er som navnet antyder en skade, hvor din forsikring går ind og dækker omkostningerne for at få den udbedret. Afhængig af hvilken form for forsikring du har, vil der være forskellige former for reparation og vedligeholdelse, som den vil dække. Dette kan for eksempel være, hvis der er forekommet brandskade, vandskade, stormskade, skade ved indbrud eller lignende. Disse skader opstår ofte akut, og det er ofte skader, der bør blive udbedret med det samme, for at undgå yderligere skade, og for at skaderne tit kan betyde, at du ikke vil kunne anvende boligen eller dele af den.

Så snart du har fået en skade, som forsikringen dækker udbedringen af, er det en god idé at tage kontakt til professionelle fagfolk til at reparere og/eller genopbygge de skadede områder. Forskellige håndværkere har ofte et tæt samarbejde med forskellige forsikringsselskaber, og de kan udføre et godt og kvalitetsbevist resultat, som din forsikring alligevel betaler omkostningerne for.

Fuge –  (Mørtel) Fugen er det materiale mellem byggestenene. Dette stykke bliver normalt udfyldt af mørtel, og det er vigtigt at fugen er i god stand, da den er med til at gøre dit murværk solidt og stærkt. En skadet fuge kan desuden gøre, at der trænger vand og fugt ind i muren. En stærk fuge er også med til at forbedre isoleringen af dit murværk. Så hvis du opdager skader på fugen, bør du få dem udbedret og eventuelt få foretaget en omfugning. Du kan læse mere om omfugning under O her i ordborgen. Eller ved at se mere på “Omfugning” her på Facaderenovering Danmark.

Grovpuds Grovpuds er som navnet antyder en mere grov form for pudsning, der har til formål at gøre overfladen på dit murværk plan og jævn.

Grundfugt Grundfugt er et begreb, der anvendes om fugt, som kan trænge ind i murværket fra jordoverfladen. Man kan undgå indtrængning af grundfugt ved at indbygge et gennemgående og vandafvisende lag i murværket eller fundamentet på din bolig. Netpuds og vandskurings skader opstår ofte fordi der trænger vand op fra jorden. Dette kræver professionel hjælp at løse.

Grundmur En grundmur er et massivt murværk lavet i tegl. I Danmark blev de første huse med grundmur opført i middelalderen.

Gulve Murerfirmaer kan som regel også hjælpe dig med udskiftning eller renovering af dine gulve. Mureropgaver involverer typisk gulve af fliser, klinker eller beton. Fliser og klinker er et rigtig godt valg, hvis du vil have et smart look kombineret med en god holdbarhed. Der findes nemlig et hav af forskellige typer af fliser og klinker, som er rigtig gode til brug indendørs. Et flise- eller klinkegulv er nemlig rigtig stærkt og kan specielt anbefales til rum, der kræver ekstra vedligeholdelse.

Betongulve er også blevet mere og mere populære, da disse giver et smart og råt look. Et betongulv er desuden yderst slidstærkt, det er også let at rengøre, og det kræver ingen vedligeholdelse. Så hvis du overvejer en smart og praktisk løsning, kan det være, at du burde få et betongulv.

Halvstensmur En halvstensmur er en teglstensmur med en tykkelse, der svarer til en murstens bredde.

Hulmur En hulmur er en murkonstruktion, der har to selvbærende mure, altså en ydermur og en indermur, som er forbundet med bindere i hullet imellem dem, deraf navnet hulmur. Hulmuren kan med fordel isoleres/efterisoleres.

Kalkning Kalkning er en behandlingsmetode af dit murværks overflade. Kalkning er den mest diffusionsåbne form for overfladebehandling af dit murværk. Kalkning er godt for murværket, da det tillader fordampning fra underlaget. Det ødelægger desuden heller ikke murværket, og det er nemt at holde ved lige eller fjerne, hvis man skulle ønske dette. Til at behandle overfladen med kalkning anvendes en speciel form for kalkpuds. Der findes forskellige former for kalkning, og du kan for eksempel vælge at få din facade kalket med farve, normal kalkpuds eller ved sandkalkning.

Kalkpuds Kalkpuds er en form for kalkmørtel, der anvendes til facaden af din bolig og kan være med til at give en jævn og flot overflade.

Kam Kammen er det stykke af en gavlmur, der rager op over tagets overflade.

Kassemur En kassemur er et murværk bestående af to murede vægge, hvorimellem der er lagt sten, mørtel eller andet fyldstof.

Klinker Brugen af klinker er en god løsning til et smart og slidstærkt gulv, og dette er ofte den bedste løsning til for eksempel gange, opholdsrum eller til dit badeværelse. Der findes en masse forskellige designs og materialer, så du kan altid kontakte os, hvis du vil have mere information om vores arbejde med klinker.

Kælder Du kan også få professionel hjælp til at renovere eller isolere forskellige dele af din kælder fra et murerfirma. Mange ældre huse er byggede med kælderrum, som blot er blevet bygget med henblik på opbevaring, fyrrum eller lignende, og man havde derfor ikke samme krav og forventninger som i dag, hvor alle husets rum skal være både varme og tørre. Mange eksisterende kældere er derfor dårligt isolerede og prægede af fugt. Heldigvis er dette ikke ensbetydende med, at du ikke kan få en lækker og anvendelig kælder ud af den eksisterende kælder, der allerede er i din bolig. Du kan få professionel hjælp til at fugtsikre og isolere din kælder, og der kan desuden blive installeret gulvvarme, så din kælder igen bliver sund. Med bedre isolering og installation af gulvarme, får du et godt indeklima, som kan benyttes til alt fra ekstra rum til beboelse eller til dit eget sportsrum for eksempel. De opgaver vi varetager som murerfirma i forbindelse med din kælder er blandt andet fugtsikring, isolering, renovering af gulv, renovering af vægge, og installering af gulvvarme.

Køkken I forbindelse med dit køkken kan der også være en række forskellige mureropgaver involveret. Det kan være alt fra lægning af nye gulve og installering af gulvvarme til renoveringsopgaver af skader på dit nuværende køkken.

Miljøvenlig bolig En miljøvenlig bolig er en bolig, der har et lavt energi- og vandforbrug. At få dig en miljøvenlig bolig er ikke blot godt for vores miljø, men det kan også spare dig for mange penge. Energi- og vandforbrug er to ting, der kan koste en boligejer utrolig mange penge, og det kan derfor være en god idé at overveje, hvilke investeringer der vil kunne sænke forbruget.

En af de bedste måder at sænke energiforbruget på er ved at foretage en facadeisolering af din bolig. Der findes en række forskellige måder at gøre dette på, og det kan ofte være en lidt mere kompliceret proces, så det anbefales at få professionelle til at hjælpe. Professionelle fagfolk kan foretage en omfugning og en facadefugning, der vil kunne spare dig for rigtig mange penge på sigt. Hvis du skal sælge dit hus, bør du også overveje, om ikke du bør gøre det mere miljøvenligt og efterisolere det. Ved salg af dit hus bliver der nemlig gjort en energimærkning og en energiplan for din bolig, så potentielle købere kan se, hvor meget de skal forvente at betale for vand- og varme.

Murfod Murfoden er den nederste del af en mur, det er altså murens sokkel.

Murkrone Murkronen er den øverste del af en bygningsmur.

Murliv Murlivet er selve kernen af en mur.

Murpille Murpillen er det område af mur, der er mellem to sidestillede åbninger som for eksempel vinduer og døre.

Mørtel Mørtel er en fællesbetegnelse for de forskellige materialer, der kan sammenholde stenene i et murværk. Mørtel kan også anvendes til at pudse murværket med. En god mørtel skal være let at arbejde med samt stærk og bindende, så murværket kan blive eller forblive solidt. Mørtel kan med tiden blive beskadiget og skabe huller i muren, hvilket kan få seriøse konsekvenser. Er der derfor skader eller huller i mørtlen på din bolig, er det en god idé at få det udbedret hurtigst muligt.

Natursten Natursten er som navnet antyder sten fra naturen. Den eneste forarbejdning der er gjort af disse typer af sten er udskæring til de specifikke størrelser, som stenene har. Eksempler på natursten som ofte anvendes i forbindelse med boliger er blandt andet skifer, marmor og granit.

Netpuds Netpuds er en form for behandling af din facade, der både kan få din facade til at se bedre ud og dermed forbedre helhedsindtrykket af din bolig, samt gøre at du mindsker behovet for fremtidig vedligeholdelse af din facade. En netpudsning er en avanceret behandling af din facade, som kræver, at man udfører processen i flere forskellige trin. Derfor kan det være en god idé at søge professionel hjælp til at udføre din netpudsning. Læs mere mere her “netpuds”

Processen kan variere lidt afhængig af, hvem der udfører netpudsningen, men man bør altid foretage en grundpudsning af facaden, før et glasfibernet/armeringsnet ilægges. Afhængig af dine specifikke ønsker kan du så vælge en slutbehandling, der matcher dine krav og behov.

En facadebehandling med netpuds er en rigtig god investering, da det kan spare dig for mange ekstra vedligeholdelsesomkostninger i fremtiden. Efter at have behandlet din facade med netpuds, bliver den nemlig vedligeholdelsesfri i omkring 10-12 år. Ved at netpudse din facade bliver dit murværk også bedre isoleret og kan holde fugt og vand bedre bort. Dette gør, at du kan spare mange penge, da din varmeregning i fremtiden vil blive mindre. Se vejledende priser på netpuds her. 

Ombygning Professionelle murerfirmaer kan også hjælpe dig med eventuelle ombygninger. Dette kan for eksempel være, hvis du vil foretage en større ombygning og flytte på forskellige rum, eller hvis du blot vil rive en væg ned, for at skabe mere plads og leverum i din bolig.

Omfugning Omfuging er en facadebehandlingsmetoder, der som navnet antyder, går ud på at renovere din facades udvendige fuger. Med årene bliver fugerne i dit murværk nemlig slidte og kan blive beskadigede, derfor kan det være en god idé at få foretaget en omfugning. En omfugning vil først og fremmest få din bolig til at se nyere og mere velholdt ud, men den vil også gøre murværket tættere og sundere. Dette betyder, at indeklimaet i din bolig bliver bedre, og at du vil kunne spare penge på varmeregningen, da en facade med nye fuger holder en bedre isolering.

En omfugning af facaden på din bolig er altså en god investering, da det ikke bare vil have kosmetiske fordele, men også vil kunne spare dig penge på sigt samt få værdien af din bolig til at stige. En omfugning er en af de lidt mere komplicerede facadebehandlingsmetoder, så hvis du ikke har stor erfaring inden for området, kan du med fordel søge professionel hjælp for at få det bedst mulige resultat. Du kan også læse mere omkring “omfugning” her.

Eller vil du blot vide hvad prisleje en omfungning ligger i, så kan du se priser på omfugning her. 

Overfladebehandling Overfladebehandling er en fællesbetegnelse for alle de forskellige behandlinger, der er mulig at gøre på murværkets overflade. Eksempler på overfladebehandlinger kan være netpuds, vandskuring eller omfugning. Du kan også blot afrense din facade eller facadeimprægnere den.

Priser på murerarbejde Priserne på murerarbejde kan variere lidt afhængig af hvilke opgaver, der skal varetages, og hvilke materialer du ønsker anvendt. De fleste opgaver inden for murerfaget kan nemlig tilpasses dine specifikke ønsker og krav. Mange håndværkere tager dog en fast timepris på alt murerarbejde. Hos Facaderenovering Danmark takserer vi vores arbejde til en fast lav timepris af 447 kr. pr. time + moms. Hvis du ønsker det, kan vi dog også aftale en fast og konkurrencedygtig pris på hele opgaven alt efter opgavens omfang. Du kan altid kontakte os for at få et uforpligtende tilbud på din næste mureropgave og få en idé om prisen på dit nye drømmeprojekt, inden du vælger at gå i gang.

Puds Puds er påføringen af mørtellag, der dækker væg- eller murflader. Der findes forskellige former for puds alt efter, hvor fint eller groft man ønsker det at være.

Sandkalkning Sandkalkning er en form for overfladebehandling af murværket på din bolig, hvor der anvendes en speciel form for kalkpuds, der indeholder sand. Sandkalkning fungerer lidt på samme måde som normal kalkning, men det er dog vigtigt, at man kun påfører et ekstra tyndt lag af sandkalk i forhold til normalt kalkpuds.

Sokkelpuds – Sokkelpuds er en behandling af soklen på dit hus. Det er nødvendigt at foretage en sokkelpudsning, hvis der er synlige huller eller afkalkninger på soklen i dit hus. Dette er ganske almindeligt i det danske klima, da soklen på din bolig er udsat for hård slitage under vinterhalvåret, hvilket kan forårsage frostsprængninger i soklen.

At få pudset soklen op på ny er en god investering, hvis du har opdaget, at der er huller eller afkalkninger i pudset. Hvis soklen er beskadiget afkalkning forekommer, bliver soklen yderst sårbar. Uden sokkelpudsens beskyttende lag kan soklen på dit hus få væsentlige skader, og nedbrydningen af soklen vil forceres og kan på kort tid sprede sig betydeligt. Derfor bør du reparere eller pudse soklen op på ny, så snart du har opdaget eller har mistanke om en skade.

Stormskader Hvis din bolig er blevet beskadiget efter en storm, anbefales det, at du altid så hurtigt som muligt sørger for at afhjælpe skaden, i det omfang det er muligt. Er der for eksempel kommet huller i taget eller er vinduerne knuste, så se om du kan dække dem til med plader eller presenning for at undgå yderligere skader på resten af dit hus eller i din boligs inventar. Du bør dog kun begrænse skaden i et omfang, som du selv kan håndtere, da du kan bringe dig selv i nogle farlige situationer, ligesom at du kan beskadige din bolig yderligere, hvis du ikke er påpasselig. Anvend i stedet professionelle håndværkere med ekspertise og erfaring i at udbedre skaderne. Stormskader er nemlig alligevel noget, som de fleste forsikringer dækker, så du skal ikke bekymre dig om omkostningerne til at få professionel hjælp.

Ved at anvende professionelle fagfolk, sørger disse også som regel for at dokumentere alt arbejdet, så forsikringen kan dække både arbejdet og materialer af den højeste kvalitet, så din bolig igen kan blive som ny.

Svumning Svumning er en form for overfladebehandling af murværket på din bolig, hvor overfladen på enten murværk eller beton dækkes med såkaldt svumningsmørtel. Svumning foregår ved at man påfører svumningsmørtlen med en kost.

Sækkeskuring Sækkeskuring er en form for overfladebehandling af facaden på din bolig. Metoden minder lidt om vandskuring og filtsning. Forskellen er, at man påfører mørtellaget, hvorefter man anvender et stålbræt til at fjerne den overskydende mørtel, og til slut skal man skure murværket med et sækkelærred.

Sætningsskader En sætningsskade er en alvorlig skade i dit murværk, hvor revner i murværket har spredt sig dybere og længere rundt på resten af murværket. Det er altså en seriøs revne, som både strækker sig fra soklen og ind til murværket. En sætningsskade har altså som regel både gjort skade på soklen, murstenene og fugerne. En sætningsskade kan nogle gange gå så dybt, at du kan se den på indersiden af murværket.

En sætningsskade er en yderst seriøs skade på din bolig, og hvis du har mistanke om at have en sætningsskade, bør du udbedre den hurtigst muligt. Det er en større skade, som i de fleste tilfælde kræver professionel hjælp til at udbedre. Hvis der ikke bliver gjort noget ved sætningsskader, kan de tilføre stor ekstra skade på din bolig. De kan udvikle vand- og fugtskader, som kan sprede sig til store dele af murværket og i værste tilfælde udvikle sig til skimmelsvamp.

Teglgulve Teglgulve er en stærk form for gulv, der kan lægges både indendørs og udendørs. Et teglgulv er som navnet antyder et gulv, der er lagt med teglsten. Teglstenene er ekstra slidstærke, og de gør at gulvet bliver solidt og stærkt, derfor kræver et teglgulv heller ikke specielt meget vedligeholdelse. Du kan vælge både at få lagt et teglgulv indendørs for eksempel i opholdsrum eller gange, eller du kan få det lagt udendørs til terrassen eller stier i have og udeområder.

Terrændæk Terrændækket er den nederste del af din bolig, som starter ved jordoverfalden og slutter ved betongulvet i fundamentet. Terrændækkets funktion er blandt andet at isolere huset mod fugt og at holde på varmen.

Tilstandsrapport En tilstandsrapport er en rapport over skaderne på en bolig. Man får ofte lavet en tilstandsrapport i forbindelse med salg eller køb a bolig. Ved at have en tilstandsrapport kan man altså som potentiel køber få et overblik over, hvilke skader der er på den bolig, som man er interesseret i at købe. Disse skader vurderes af en byggesagkyndig, der rangerer skaderne efter, hvor alvorlige de er. Skaderne er rangeret efter følgende karaktersystem:

UN (bør undersøges nærmere) – K0 (kosmetiske skader) – K1 (mindre alvorlige skader) – K2 (alvorlige skader) – K3 (kritiske skader) – IB (ingen bemærkninger)

I forbindelse med salg af din bolig kan det være en god idé at få udbedret de mest alvorlige skader der fremgår af tilstandsrapporten, så du kan sælge din bolig for den højest mulige pris og undgå, at køber kræver afslag i prisen på grund af skaderne, der fremgår af tilstandsrapporten. For at udbedre skaderne i tilstandsrapporten kan du vælge at gøre det selv, eller få et håndværkerfirma til at foretage en totalentreprise og udbedre skaderne for dig.

Totalentreprise Totalentreprise vil sige at du anvender samme firma til at varetage flere forskellige håndværkerrelaterede opgaver. Ved at benytte dig af totalentreprise slipper du for ekstra arbejde med at administrere og kontrollere flere forskellige håndværkere. Totalentreprenører styrer dit byggeprojekt for dig, så du er fri for at skulle håndtere de forskellige processer selv.

Det er en god idé at benytte dig af totalentreprise, når du skal have lavet større projekter på din bolig. Det kan nemlig spare dig for en del gene og ekstra omkostninger, da du slipper for at hyre forskellige parter udefra og kan nøjes med at benytte et enkelt firma. Et godt eksempel på hvornår det kan svare sig at benytte sig af totalentreprise kan være, når du skal sælge dit hus og vil renovere det for at få en fin tilstandsrapport og for at få mest muligt for salget. ¨

Tyndpus Tyndpus er som navnet antyder en tyndere pudsning af facaden på dit murværk. En tyndpudset facade kan se rigtig godt ud, men man skal huske på, at tyndpus ikke er lige så solidt som grovpuds. En facade behandlet med tyndpus kræver mere vedligeholdelse og er ikke lige så modstandsstærk som et traditionelt pudset murværk

Udskiftning af mursten Det er ganske normalt, at mursten med tiden bliver beskadigede eller frostsprængte. Hvis en eller flere af dine mursten er beskadiget, knækket eller har huller, bør du skifte den hurtigst muligt. Det er billigt at udskifte de beskadigede mursten, og det vil på længere sigt kunne spare dig for rigtig mange penge, da vand og fugt kan trænge ind i den beskadigede mursten og sprede sig til resten af murværket. Det er muligt selv at udskifte beskadigede mursten, men det er også billigt at få fagfolk til at hjælpe dig, så hvis du ikke har nogen erfaring med det, anbefaler vi dig at søge professionel hjælp.

Udskiftning af overligger Overliggeren er den del af murværket, der findes oven over døre og vinduer. Det er et af de sårbare steder i murværket, og der kan ofte forekommer revner og skader her. Skaderne forekommer tit netop her, fordi der findes en armering af overliggeren, der er lavet af jern. Hvis vand og fugt trænger ind i jernet, ruster det og udvider sig, så der kan komme revner i muren. Det er vigtigt at udskifte overliggeren, hvis der er opstået revner i den. Lader du skaden være, kan der nemlig trænge mere fugt og vand ind i revnen, og skaden kan sprede sig til store dele af det resterende murværk.

Det er muligt at udskifte overliggere selv, men det er en lidt større proces, da det ikke er nok blot at udskifte de revnede sten og fuger. Hele rustangrebet skal altså fjernes, hvilket altså betyder, at du skal have udskiftet hele overliggeren, hvis der er kommet rust.

Udskiftning af sålbænk Sålbænken er den, der skal lede vandet væk fra overgangen mellem vinduerne og murværket. Sålbænke bliver slidte med tiden og kan få skader og revner. Er dette tilfældet, er det vigtigt at foretage en udskiftning af sålbænken. Hvis sålbænken er beskadiget, kan der altså løbe vand ind imellem murværket og vinduesrammen. Sker dette kan det medføre, at vinduet rådner, og at der trænger fugt og vand ind i murværket, som kan sprede sig og forårsage større skade. Hvis du opdager, at en af sålbænkene i din bolig er beskadiget, bør du altså gøre dig selv en tjeneste og udskifte den, før større skade sker.

Uforpligtende tilbud Et uforpligtende tilbud er som navnet hentyder, et tilbud der ikke kræver nogen forpligtelse. Har du et projekt i tankerne, eller vil du gerne have hjælp med en eller anden form for renovering af din bolig, kan du få lavet et uforpligtende tilbud. Et uforpligtende tilbud vil give dig en idé om, hvad det vil koste at gennemføre dit projekt, og hvis du skulle være interesseret efter at have fået det, kan du ved at acceptere gøre et uforpligtende tilbud til en reel aftale mellem håndværker og dig. Indhent et uforpligtende tilbud her. 

Vandskader Det er ganske normalt, at der ved regn eller storm kommer vand ind i folks hjem eller i kælderen. Det forekommer desværre også nogle gange, at der kommer kloakvand op ad afløbet. Det er vigtigt at handle hurtigt og udbedre vandskader, så snart skaden er opdaget, da de ved længere tid kan tilføre større skade og sprede fugt til resten af bygningen.

Det er en god idé at ringe efter professionel hjælp, så snart skaden er opdaget. Din forsikring vil i de fleste tilfælde alligevel betale for udbedring af de skader, der er sket. Ved en vandskade, er det første man bør gøre at begrænse skadens omfang, og så danne et overblik over, hvor vandet kommer fra. Herefter er det vigtigt først at få alt vandet ud og dernæst påbegynde affugtningen. Når dette er gjort kan du fjerne alle genstande og materialer, der kan have taget skade og måske har suget vand til sig.

Alt afhængig af hvor omfattende skaden har været, skal du så have udbedret og renoveret alle de beskadigede områder. Sørg også for at få fagfolk til at tjekker for, om vandskaden skulle kunne have spredt fugtskader som råd eller skimmelsvamp, hvilket også bør afhjælpes hurtigst muligt for ikke at sprede sig.

Vandskuring udendørs Vandskuring er en behandlingsmetode af facaden på dit hus. Det er en proces, der kræver arbejde i flere forskellige omgange, men hvis det gøres rigtigt, kan det give et rigtig godt og holdbart resultat. Vandskuring foregår ved at man blander den rette form for mørtel alt efter, hvor grov man vil have sin vandskuring, og herefter dækkes hele murværket med mørtlen. Efter at facaden er dækket, skal murværket skures med en våd mursten, som er med til at give den smukke jævne overflade, som gerne skulle blive resultatet af en professionel vandskuring.

Vandskuring udendørs er som navnet antyder på den ydre facade. En udendørs vandskuring kan få dit hus til at lyse op på ny og få din facade til at se sund og fin ud. Men vandskuring er også en facadepudsningsmetode, der er god for holdbarheden af din facade, og en god vandskuring gør dit murværk ekstra solidt og mindsker behovet for fremtidig vedligeholdelse.

Vandskuring indendørs Vandskuring indendørs foregår på den præcis samme måde som vandskuring udendørs og har de samme fordele. Har du altså murværk på indersiden af din bolig, kan du også få vandskuret dette. En indendørs vandskuring vil være med til at give et smukt sammenhængende indtryk af din bolig.

Vandskuring med farve Uanset om du vælger at foretage en facadepudsning med vandskuring indendørs eller udendørs, kan du vælge at gøre det med farve. Vandskuringen kan foretages med en bred række forskellige farver, så du kan få dit murværk til at se ud, præcis som du ønsker. Du kan vandskure dit murværk med forskellige farver eller matche murværkets farver indendørs og udendørs. Det gode ved at foretage vandskuring med farve er, at du slipper for at skulle male hele murværket, når vandskuringen er tørret. En vandskuring med farve er også rigtig holdbar langsigtet, hvilket vil kunne spare dig for penge og ekstra arbejde med maling i fremtiden.

VedligeholdelsesopgaverVedligeholdelsesopgaver kan være en masse forskellige ting inden for murerfaget. Hvis du har slidte eller ødelagte dele af din bolig, er der stor sandsynlighed for, at et murerfirma vil kunne hjælpe dig med at udbedre dem og sørge for at holde din bolig i tip top stand. Vedligeholdelsesopgaver kan være i form af udbedring på skader eller slitage, der forekommer på din facade, i murværket, i taget, i gulvet, i loftet, i fliser, i klinker, ved døre eller vinduer samt skader i køkkenet, i badeværelset eller i din kælder. Hos Facaderenovering Danmark kan vi hjælpe dig med udbedring af alle former for skader, så kontakt os gerne, hvis du har behov for hjælp med en vedligeholdelsesopgave.